INFORMATIE EN TIPS OVER ROUWEN IN TIJDEN VAN CORONA VIRUS
Wat is rouwen? Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies van werk en bij ziekte. Of in het bijzonder het verlies van een naaste. Rouw is in de eerste plaats emotioneel - wie een dierbare heeft verloren is niet in de stemming om plezier te maken. Denkt u aan het feit dat de kracht van vandaag in het vertrouwen voor morgen ligt. Wellicht kunnen onderstaande tips u op weg helpen om u prachtige liefdevolle toekomst langzaamaan te omarmen.
Verliesverwerkingscursus of naar een verliesverwerkingstherapeut. Kijk in u omgeving of er verliesverwerkingscursussen worden gegeven.
Kunstzinnige therapie: De drie vormen van kunstzinnige therapie - beeldend, muziek, spraak & drama - hebben een helend effect op mensen. Met beeld of klank kunnen mensen uiting geven aan wat er in hen leeft. Dit heet expressie. De oefeningen die de therapeut/begeleider aanbiedt laat de desbetreffende persoon de gezond makende werking van kleur, vorm, klank of beweging ervaren. Kunstzinnige therapie is een ervaringsgerichte therapie. Het gaat niet om het resultaat, maar om het proces. Dit proces is gericht op het verkrijgen van inzicht en stimuleren van ontwikkeling en genezing. Een beter evenwicht tussen denken, voelen en handelen. Kunstzinnige therapie is van oorsprong medisch georiënteerd en is aanvullend op de reguliere, medische en psychische behandeling. De therapie kan zowel individueel als in groepsverband worden gevolgd. Kunstzinnige therapie wordt gebruikt bij onder meer: lichamelijke en psychische klachten. Bijvoorbeeld bij kanker, levensvragen, trauma- en rouwverwerking, burn-out, depressiviteit en gedragsmoeilijkheden. Wil je meer weten over kunstzinnige therapie en de werking? Dan verwijzen wij u door om in u eigen omgeving te kijken.
Mindfulness wordt vaak gedefinieerd als 'het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen' (Kabat-Zinn, 1991). Mensen hebben de verwachting dat ze met mindfulness hun hoofd leeg kunnen maken of kunnen ontspannen. Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel zit.
Bewegen. Door de Pandemie corona virus zijn veel mensen belemmert in hun bewegingsvrijheid. Maar dat mag de pret niet drukken. U kunt altijd nog een wandeling maken dan wel op 1,5 meter afstand van elkaar. Of u stapt op de fiets. Stel u bent zo dusdanig belemmert in uw bewegingsvrijheid vanwege ziekte en u kunt de deur niet uit. Dan kunt u altijd nog online fitness programma's voor beginners en gevorderde vinden. Bent u al op leeftijd dan raad ik u aan om mee te doen aan Nederland in beweging. Of vraag aan u huisarts, buren, vrienden en familie waar u eventueel terecht kunt. Zodat u toch in conditie blijft. De richtlijnen met betrekking tot de Corona virus kunt u op de website www.rivm.nl
Hoe geef ik betekenis aan een verlies wanneer fysieke sociale steun niet mogelijk is?
Traditionele rouwrituelen, zoals het bezoeken van een uitvaart, het condoleren van nabestaanden en het geven of ontvangen van fysieke sociale steun, is door het corona-virus moeilijk. Dit kan betekenisgeving aan het verlies in de weg staan. Hieronder lees je een aantal alternatieve manieren om betekenis te geven aan een verlies, in tijden van corona. Maar ook als de Pandemie voorbij is en u woont mijlen ver en u kunt niet aanwezig zijn :
-
Je kunt bij een familielid, vriend of de uitvaartverzorger nagaan of het mogelijk is om de uitvaart op te nemen of via een livestream te volgen.
-
Wanneer het volgen van de uitvaart via een livestream niet mogelijk is, kan je overwegen om een eigen afscheidsritueel te houden. Op een zelfgekozen moment kan je stilstaan bij de overledene door bijvoorbeeld foto’s te bekijken, een gedenkplek in te richten, favoriete muziek af te spelen, een brief te schrijven of een kaars op te steken.
-
Ook kan je ervoor kiezen om mensen die aanwezig zijn geweest bij de begrafenis na afloop te bellen. Je kunt hen vragen hoe de uitvaart is beleefd en misschien herinneringen aan de overledene uitwisselen. Het is misschien mogelijk om een bijdrage te leveren aan een uitvaart door een geschreven bericht voor te laten dragen door een ander. Of een opname of een muziekstuk te laten horen.
-
Probeer, wanneer je hier de energie voor hebt, dingen te doen in het huishouden, in de tuin of op het balkon. Stel jezelf realistische doelen. Het behalen van een doel, hoe klein ook, kan een gevoel van controle geven.
-
Wanneer het dagelijkse leven door het overlijden van een dierbare en/of het coronavirus is verstoord, is het belangrijk om een dagelijkse routine voor jezelf te creëren. Dit kan zo simpel zijn als jezelf aankleden iedere ochtend, op vaste tijden een maaltijd eten en een vast slaapritme aanhouden. Een dagelijkse routine kan afleiding geven in deze moeilijke tijd en je weerbaarder maken voor stress.
Eenzaamheid en Isolement. Het vinden van steun bij anderen kan in een acute rouwfase enorm helpen. Door het corona virus zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot fysiek contact. Het omgaan met een verlies in de corona-periode kan hierdoor extra zwaar zijn en leiden tot een sociaal isolement. Hieronder lees je een aantal tips om een sociaal isolement in tijden van rouw en corona tegen te gaan:
- Je kunt afspreken om bijvoorbeeld naar dezelfde film of serie te kijken of een boek te lezen, om dit vervolgens samen te bespreken.
- Blijf praten over de gevoelens die je ervaart en waar je het moeilijk mee hebt. Probeer jezelf geen verwijten te maken als het oppakken van een routine moeilijk is. Gun jezelf de tijd om dit voor elkaar te krijgen en gevoelens en behoeften te begrijpen. Je kunt er ook voor kiezen om anderen om hulp te vragen bij deze dagelijkse bezigheden.Blijf zoveel mogelijk in contact met dierbaren. Bijvoorbeeld via Skype, (video)bellen of chatten.
Onderaan deze pagina kunt u eventueel een reactie plaatsen.
Reactie plaatsen
Reacties