ROUWEN - VERLIESVERWERKING WAT IS DAT?

 

WAT IS ROUWEN?

Rouwen is het verwerken van je verdriet. Rouwen is een zoektocht te midden van de chaos in je gedachten en wat er met je gebeurt. “Je denkt bijna dat je gek wordt!”  “Je hele kaartenhuis valt in elkaar”. Je leert weer omgaan met jezelf  en anderen. Het is met vallen en opstaan. Rouwen is elke dag hard werken om te leren omgaan met al je emoties en weer balans te krijgen in je leven. Het kost energie, het vraagt tijd en aandacht. Te midden van de chaos probeer je weer regie te krijgen over je eigen leven. Rouwen kan zich in verschillende vormen uiten: in emoties, lichamelijke klachten, gedachten en gedrag. Zo kunnen gedachten, gedrag en lichamelijke klachten een signaal zijn voor emoties die vast zitten. 

 

EMOTIES

Als een dierbare overlijd, voel je vaak een groot verdriet. Maar dat is niet de enige emotie. Ook boosheid, angst, schuldgevoel, machteloosheid, leegte een wirwar van gevoelens. Onthoud dat emoties hoeven niet logisch te zijn, ze zijn er gewoon. Het is goed je gevoelens toe te laten. Het verdriet wil gevoeld worden. Het is in contact met alles wat je zo dierbaar was in de relatie met degene die overleden is. Laat het maar komen en volg je hart. Daar mag je op vertrouwen. 

 

ONTKENNING

Wat is ontkenning? Ontkenning is een psychisch afweermechanisme. Het verschijnsel treedt op als iemand wordt geconfronteerd met gevoelens of emoties die moeilijk of helemaal niet te accepteren zijn. De waarheid is te erg om te bevatten, dus ontkennen we deze geheel of gedeeltelijk. 

 

LICHAMELIJKE KLACHTEN

Bij rouwverwerking kunnen er ook allerlei lichamelijke klachten optreden, zoals vermoeidheid, je uitgeput voelen, hartkloppingen, misselijkheid, je moeilijk concentreren, geen eetlust hebben of juist heel veel gaan eten, het gevoel hebben dat er een steen op je maag ligt, hoofdpijn, darmklachten, stress etc.  Als je rouwt is je weerstand lager. Daardoor ben je ook vatbaarder voor bijvoorbeeld een griep of verkoudheid. Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Voldoende rust, nemen, goed en gezond eten, zorg dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt en wees lief voor jezelf.

 

VERSLAVING

Sommige mensen die rouwen vallen al gauw in een verslaving. Of dat ze juist af waren van een verslaving en dat ze er vervolgens weer naar grijpen. Wat is een verslaving? Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit een substantie als drugs, alcohol of nicotine. Men kan ook verslaafd zijn aan eten, geneesmiddelen, koffie of snoep. Een verslaving kan psychisch en-of lichamelijk zijn.

 

GEDACHTEN

Als er iemand uit je nabije omgeving is overleden, is er een groot gat in je leven geslagen. Je sprak en zag de persoon regelmatig, en dat is voorbij. Dat je dan vaak aan hem of haar denkt is heel normaal. Het kan ook zo zijn dat je gaat dromen over degene die is overleden. Of zelfs nachtmerries krijgt. Want het is zo onwerkelijk. het lijkt op een film waar je deel aan hebt genomen terwijl je dit zelf niet weet. Het ene moment heb je mooie gedachtes over de persoon en het andere moment heb je een iets minder leuke gedachten over de persoon die is overleden.  Het roept zelfs de vraag op "is die ander er echt niet meer"?  Bij rouwen komt ook vergeetachtigheid aan de orde. Je gaat bijvoorbeeld naar de badkamer en weet niet meer wat je daar ging doen? Je schrikt ervan maar het hoort echt bij het verwerkingsproces. De een heeft er meer last van dan de ander. Soms ga je zelf anders over jezelf denken. Het kan ook zijn dat je denkt bij het overlijden van een partner dat je minder waard bent nu je partner niet meer leeft of dat het jouw schuld is dat die ander dood is. Vaak weet je wat je wil en wat je nodig hebt en wat goed voor je is. Soms heb je behoefte om alleen te zijn,  soms wil je juist mensen om je heen hebben. De ene keer wil je praten over alles wat je bezighoudt, de andere keer wil je juist even iets heel anders. Soms wil je wel die knuffel als de tranen over je wangen biggelen en de andere keer wil je dat juist niet. Het is goed om te luisteren naar wat je hart je zegt dat je nodig hebt of wilt. Ik heb respect voor de mensen die met deze wisselende gedachten van zij die het verlies aan het verwerken zijn omgaan. 

 

GEDRAG

Het rouwen kan zich ook in gedrag uiten. Je huilt bijvoorbeeld veel, Of dat je wel wilt huilen maar je kan het niet. of dat je het huilen juist inhoudt. Het kan ook zijn dat je heel veel werkt. Of dat je opstandiger bent dan ooit tevoren of juist agressiever dan je zelf gewend bent. Het kan ook zijn dat je stiller bent dan normaal dat je jezelf terug trekt.  Je komt je bed bijna niet uit. Ook risicovol gedrag, zoals veel alcohol drinken, kan een uiting van rouw zijn.  Probeer structuur aan te brengen in je dagelijkse dingen. Dat helpt om je leven weer op te pakken. Maar geef jezelf ook de tijd. Er is heel wat gebeurd in je leven, en dat is niet zomaar “over”, het zal even duren voordat je weer optimaal kunt functioneren. Geef jezelf die ruimte, en vraag ook om die ruimte bij je werkgever of op school.  Het is jouw verliesverwerkingsproces en doe het op je eigen tempo. Het is beter om een stap vooruit te maken met een goed resultaat die bij u past. Dan dat  u weer  10 stappen achteruit moet doen.  Luister goed naar uw hart, u eigen instinct. Voelt dit goed voor mij of niet? Is dit echt wat ik wil of niet? Wees vooral geen pleaser ( betekent behager). Doe alles vooral omdat het positief is en goed voor uzelf. Bij het verwerken van het verlies van een dierbare die is overleden, is de behoefte groot aan bevestiging. Het doet goed om te horen of te lezen dat het normaal is wat je doormaakt. Lezen over rouw en een verliesverwerking cursus kan daarom helpend zijn. Bij een verliesverwerking cursus krijg je handvatten aangereikt, waar jezelf mee aan de slag gaat. De handvatten kunnen komen van de begeleiders of van de lotgenoten. 

 

GEVECHT

Veel mensen gaan het gevecht van rouw aan. Ze gaan doelen stellen. Vullen hun dag weer goed in. Om de dag door te komen, maar ook om weer deel te nemen aan de maatschappij en weer zinvol bezig te zijn. De een onderneemt iets creatiefs, denk  dan aan schrijven, knutselen of tekenen. Andere mensen doen mee aan een marathon loop voor een goed doel of maken een wereldreis.

 

DEPRESSIE

Een depressie is een aandoening die valt onder de 'stemmingsstoornissen'. Van een depressieve stemming is sprake als er gedurende een langere periode een abnormale somberheid bestaat en/of een abnormale lusteloosheid, verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Een depressie kan ook bij het rouwen van een dierbare op de loer liggen. En kan ontstaan door een combinatie van wat je meemaakt in het leven, persoonlijke eigenschappen en lichamelijke oorzaken. 

 

RITUELEN

Wat is een ritueel? Een ritueel is een op een volgeling van handelingen in een bepaalde volgorde en op een welbepaalde plaats. Rituelen kunnen helpen als een dierbare is overleden. Er zijn verschillende rouwrituelen die mensen kunnen helpen bij rouwverwerking. U bepaald natuurlijk zelf welk ritueel bij u past. Of misschien denkt u wel ik wil hier helemaal niet aan deelnemen. Of u denkt hier had ik nooit aan gedacht. Laat u niks aanpraten. Kijkt u zelf wat bij u past. Wilt u een kaarsje en een bloemetje bij de foto van de overledenen plaatsen. Dan moet u dit gewoon doen. Er zijn verschillende rituelen die u kunnen helpen bij u rouwproces.  En zo hebben ook alle culturen hun eigen rouwrituelen bij het overlijden van een dierbaren. Ik ben van mening dat een ieder voor zich moet bepalen welk rouwritueel goed bij hem/haar past. En wellicht denk je voor mij hoeft het niet. Niets moet, luister goed naar u eigen gevoel en volg uw hart.

 

ACCEPTEREN

Hoe intens de pijn en verdriet ook is u komt een keer op het punt dat je  als nabestaande het verlies een plaatsje gaat geven. Of laat ik zeggen je gaat er mee leren leven. Ik ben namelijk van mening dat je het geen plekje kunt geven maar dat je er mee leert leven. Dit betekent niet dat je iemand niet mist of dat je probeert de overledenen te vergeten. Het betekent wel dat je probeert om je eigen leven in te richten zonder je dierbare, je kind of je geliefde fysiek om je heen. 

 

WAT WEL OF NIET VRAGEN

Het komt wel eens voor dat mensen niet weten wat ze moeten zeggen tegen de persoon die een dierbare heeft verloren. Als dat het geval is geef dan een knuffel of een schouderklopje. Ook willen ze vaak advies geven  terwijl degenen die in het verwerkingsproces zit hier niet op zit te wachten. Bijvoorbeeld, je moet het los laten, niet te vaak naar het graf gaan, je moet zelf ook doorgaan met je leven. Het is mens eigen dat je dan heel snel een oplossing wil aanreiken. Uit ervaring kan ik zeggen, dat het beter is om geen ongevraagde adviezen te geven. Het is belangrijker om te luisteren, geef aandacht zonder een oplossing aan te bieden. Je kunt beter troosten. Naarmate er een vertrouwensband is opgebouwd komt de persoon zelf wel met vragen. 

 

Rouwen moet je ruimte geven. Hoe lang geleden het ook is. Verdriet komt op de meest onverwachte momenten. En mag er dus zijn. Rouwen is geen ziekte, neem je ruimte, je tijd en hou vol.  De Kracht van vandaag ligt in het vertrouwen voor morgen.

 

Onderaan deze pagina kunt u eventueel een reactie plaatsen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.