VERLIES VERWERKEN BIJ NIET OVERLIJDEN.

Er is een groot misverstand bij het verwerken van verliesverwerking- rouwverwerking. Velen mensen denken dat je alleen maar verlies kunt verwerken als een dierbare is overleden. Maar stel nou dat een dierbare een ongeneselijke ziekte heeft. Hoe kunnen we dit dan onder woorden brengen? Dit is dan toch ook verlies verwerking? Vaak vinden mensen dat verliesverwerking - rouwverwerking  beter  past bij als een dierbare komt te overlijden. Maar iemand die ongeneselijk ziek is of dementeert komt ook in een verliesverwerkingsproces terecht. Of als een kind uit huis geplaatst is. Wat dacht u van een scheiding? Of u verliest u werk. Dat behoort ook bij het verwerken van verlies.

 

DRIE VOORBEELDEN :

DEMENTIE

Een man/vrouw waar dementie is geconstateerd. Hij /Zij is geleidelijk aan niet meer de zelfde persoon. Het proces van voortschrijdende dementie verloopt van mens tot mens verschillend. Het is dan ook ondoenlijk om aan te geven wat je te wachten staat. Onderstaand wel een aantal symptomen die  eventueel de revue passeren. 

  • Er is verandering in het gedrag (onrustig agressief, spullen verstoppen of verzamelen). 
  • Achteruitgang van het geheugen. (moeite met taal etc.)
  • Verandering in Stemming (angst, stemmingswisseling, somberheid en depressie)

 

SCHEIDING

Bij een scheiding moet u denken aan het feit dat het kind het verlies moet verwerken van een van de ouders. En de partner het verlies van haar/zijn partner. Het zij bewust of onbewust hiervoor gekozen te hebben. 

 

ONGENEESLIJK ZIEK KANKER

Bij een man/vrouw wordt kanker met uitzaaien geconstateerd. En hij/zij krijgt te horen dat hij/zij niet lang meer te leven heeft.  Zo een slecht nieuws heeft impact op de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van de desbetreffende persoon.  

 

Bij slecht nieuws zoals bij verlies van gezondheid, grijpt  het in op alle aspecten van u leven. Het tast, afhankelijk van je ziekte je controle op het leven , je eigenwaarde, je gevoel van rechtvaardigheid en je beleving over de toekomst aan. Je bent ziek en je voelt je ziek. En dat gaat misschien nooit meer over. 

Heeft u vragen over u ziekte dan kunt u informatie vinden op diverse websites. Tikt u het woord ongeneeslijk ziek, dementie of scheiding dan ziet u meteen op u beeldscherm een hele lijst.  Ook kunt u bij u eigen artsen, specialisten, professionals  terecht.  En blijft u vooral praten over u zorgen, pijn en verdriet. Mocht u er allen niet uitkomen dan kunt u onderaan deze pagina eventueel een reactie achter laten. Wellicht dat wij u kunnen helpen. 

Verliesverwerking bij niet overlijden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.